------ -DOPRAVA PO ČR-
----- DPD, Česká pošta
------od 2000 Kč - zdarma
- -------VÝDEJNÍ MÍSTA-
----- Uloženka, Pošta
-----od 1500 Kč - zdarma
¨
Pšenice patří mezi prastaré plodiny, existuje spousta variant a odrůd. Přestože má své významné místo v našem stravování, poslední dobou nahradila i některé tradiční druhy plodiny jako jsou jáhly, pohanka, oves, žito. Pšenice není tolik výživná jako některé jiné plodiny, přesto obsahuje celou řadu vitamínů B, E, kyselinu listovou, obsahuje také velké množství nerozpustné vlákniny a lepek, který usnadňuje kvašení a kynutí těsta
Pomletím pšenice se vyrábí pšeničná mouka různé hrubosti. Klasická pšenice poslední dobou naráží na kritiku související s vysokou mírou šlechtění a snížení výživové hodnoty, přesto existují i odrůdy pšenice, které jsou výživné a současně si ponechávájí výhody vysokého podílu lepku potřebné pro kynutí pečiva a moučníků. Pro zpestření nutričních hodnot lze pšeničnou mouku kombinovat s jinými výživnějšími moukami a dosáhnout tak vyváženého stravování. Díky vysokému obsahu lepku není pšeničná mouka vhodná pro bezlepkové stravování. Mezi pšeničné mouky se řadí některé její odrůdy jako jsou červená pšenice, pšenice dvouzrnka, špaldová mouka.
Pšeničná mouka může být hladká, chlebová, polohrubá, hrubá, krupice, celozrnná i ve formě škrobu nebo instantní. Pšeničná mouka chlebová je najemno mletá mouka, je upřednosňována při pečení domácího chleba a jiného pečiva. Často se kombinuje s moukami, které mají méně lepku, aby se s těstem lépe pracovalo a pro snadnější proces kynutí. Pšeničná mouka hladká je vhodná k přípravě koláčů, vánoček, mazanců, vánočního pečiva, zahušťování polévek a omáček. Celozrnná mouka je pak zdravější alternativou obsahující více cenných látek.