S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Používáním našich stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookie na vašem počítači / zařízení. Nastavení cookies můžete změnit v nastavení vašeho prohlížeče.


------ -DOPRAVA PO ČR-

-----   DPD, Česká pošta

------od 2000 Kč - zdarma

- -------VÝDEJNÍ MÍSTA-

-----    Uloženka, Pošta

-----od 1500 Kč - zdarma

 

¨

 


Marmelády

Marmeláda se připravuje z vyzrálého ovoce, je tužší konzistence a je vyrobena lisováním nebo rozmixováním ovoce, základem je ovocný protlak.

Džem se vaří z kvalitního a dobře vyzrálého celého nebo nakrájeného ovoce. Svým složením je řídší a obsahuje kousky ovoce.

Připravuje se tak, že se ovoce uvaří v nádobě s vodou až do varu. Po rozvaření je možné propasírováním přes síto získat jemnou marmeládu. Poté je do směsi ovoce přidán cukr a konzervační látky jako kyselina citronová. Obsahuje-li ovoce malé množstí přirozeného pektinu, přídává se často želírovací cukr. Vysoký obsah pektinu a tím i želírovací schopnosti mají především bobuloviny (rybíz, angrešt), také jahody, višně, borůvky a jiné. Ovocné džemy lze získat z jakéhokoliv ovoce, užívají se pak jako sladká pomazánka na pečivo, náplň do koláčů a ovocných knedlíků. Rybízový nebo jahodový džem pak na výrobu vánočního lineckého cukroví.

Přestože ovoce již obsahuje přirozený cukr, při výrobě bývá často marmeláda nebo džem přislazován. Záleží na  individuální chutí. Cukr, který je přidáván může být v poměru 1:1, nebo i poměru mohem menším, je pak ale potřeba zvýšit množství obsaženého pektinu. Zpravidla se nelze obejít zcela bez cukru, má totiž také funkci konzervantu. Počítá se ale i cukr obsažený v ovoci. Při dostatečně zralém, sladkém a kvalitním ovoci lze za přidání pektinu obsah umělého cukru zminimalizovat, tím je marmeláda vhodnější i pro zdravější stravování


MjliY