------ -DOPRAVA PO ČR-
----- DPD, Česká pošta
------od 2000 Kč - zdarma
- -------VÝDEJNÍ MÍSTA-
----- Uloženka, Pošta
-----od 1500 Kč - zdarma
¨
Čirok je jednou z nejdéle pěstovanou obilninou. Je také jednou z mála obilnin, které neobsahují lepek (gluten). Čirok se ve větší míře pěstoval ve 20.letech minulého století, v současné době však bylo nahrazeno masověji používanou kukuřičnou moukou.
Čirok je přirozeně bezlepková plodina a je vhodný pro bezlepkovou dietu. Je někdy přezdíván také jako "pšenice celiatiků". Čirok je bohatým zdrojem bílkovin a vlákniny. Dále pak minerálních látek jako hořčík, železo, fosfór, draslík, mangan, selen, zinek a vitamíny B.
Čiroková mouka je bohatým zdrojem bílkovin a vlákniny a zůstávají v ní zachovány přirozené antioxidanty. Má neutrální chuť, což čirokovou mouku předurčuje k širokému úžití jak na sladké tak na slané pečení. Je také vhodná na pečení chleba a pečiva. Při experimentování s touto moukou by mělo by být použito max. 30% z celkového obsahu mouky.