------ -DOPRAVA PO ČR-
----- DPD, Česká pošta
------od 2000 Kč - zdarma
- -------VÝDEJNÍ MÍSTA-
----- Uloženka, Pošta
-----od 1500 Kč - zdarma
¨
Mandlová mouka je jedna z nejoblíbenějších surovin bezlepkového pečení. Mandle jsou zdrojem některých vitaminů a minerálů, například hořčíku, fosforu, zinku, vápníku a vitaminu E. Navíc obsahují nenasycené mastné kyseliny, které působí preventivně při některých onemocněních.
Mandlovou mouku používáme hlavně při pečení, do dortů a cukroví, do krémů, desertů, můžeme z ní vyrábět i mandlové mléko a domácí marcipán, makrony. Mouka je vhodná pro sladké pečení a cukrářskou výrobu, stejně tak s ní lze nahradit částečně běžnou mouku.
Mandlová mouka odtučněná se vyrábí z loupaných (blanšírovaných) nebo neloupaných (neblanšírovaných) sladkých mandlí. Nejdříve se lisováním zbaví tuků (oleje) a následně se najemno pomele. Tato odtučněná mouka má lehčí konzistenci, obsahuje malé množství tuku (okolo 10%) a hodí se více pro vaření a pečení. Stejně tak ale je vhodná i do studené kuchyně, má práškovitější konzistenci oproti neodtučněné mouce a více saje tekutin a zvětší svůj objem.
Mandlová mouka neodtučněná (mleté mandle) - pomelou se loupané nebo neloupané mandle, rozdíl oproti mandlové mouce spočívá v tom, že není v první fázi zbavena tuků, pouze se najemno pomelou celé mandle (případně prosejí jemnější části). Neodtučněná mouka se skládá zhruba ze své poloviny obsahem tuků (oleje) a je proto vhodnější do studené kuchyně a přípravu dezertů.