S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Používáním našich stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookie na vašem počítači / zařízení. Nastavení cookies můžete změnit v nastavení vašeho prohlížeče.


------ -DOPRAVA PO ČR-

-----   DPD, Česká pošta

------od 2000 Kč - zdarma

- -------VÝDEJNÍ MÍSTA-

-----    Uloženka, Pošta

-----od 1500 Kč - zdarma

 

¨

 


ŽITNÁ MOUKA

Žito je prastará obilovina, typická pro oblast Evropy. V dnešní době je nahrazována pšenicí. Pečivo z žitné mouky je však nutričně výživnější. Žito obsahuje spoustu minerálních látek, má méně lepku než pšenice. Z toho důvodu se při přípravě chleta míchá s moukou pšeničnou.

Žitná mouka je tmavší než pšeničná. Nedělí se na klasicky hladkou, polohrubou a hrubou, ale na žitnou chlebovou, výražkovou, celozrnnou. Žitná mouka chlebová je vhodná na přípravu běžného konzumního chleba, pro domácí kváskový chléb, na pečení v troubě a jakékoli tmavé pečivo. Výražková žitná mouka je žitná mouka světlého typu umleta na hladko. Hodí se na pečení perníků, svátečního pečiva, kvalitního žitného chleba a dalamánů. Žitná mouka obsahuje lepek a není vhodná pro bezlepkovou dietu

Žitný kváskový chléb vyniká vysokou vláčností a hutností,  intenzivněji voní, výrazně zasytí a má lepší přirozenou trvanlivost.


YjlkM