------ -DOPRAVA PO ČR-
----- DPD, Česká pošta
------od 2000 Kč - zdarma
- -------VÝDEJNÍ MÍSTA-
----- Uloženka, Pošta
-----od 1500 Kč - zdarma
¨
Žito je prastará obilovina, typická pro oblast Evropy. V dnešní době je nahrazována pšenicí. Pečivo z žitné mouky je však nutričně výživnější. Žito obsahuje spoustu minerálních látek, má méně lepku než pšenice. Z toho důvodu se při přípravě chleta míchá s moukou pšeničnou.
Žitná mouka je tmavší než pšeničná. Nedělí se na klasicky hladkou, polohrubou a hrubou, ale na žitnou chlebovou, výražkovou, celozrnnou. Žitná mouka chlebová je vhodná na přípravu běžného konzumního chleba, pro domácí kváskový chléb, na pečení v troubě a jakékoli tmavé pečivo. Výražková žitná mouka je žitná mouka světlého typu umleta na hladko. Hodí se na pečení perníků, svátečního pečiva, kvalitního žitného chleba a dalamánů. Žitná mouka obsahuje lepek a není vhodná pro bezlepkovou dietu
Žitný kváskový chléb vyniká vysokou vláčností a hutností, intenzivněji voní, výrazně zasytí a má lepší přirozenou trvanlivost.