S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Používáním našich stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookie na vašem počítači / zařízení. Nastavení cookies můžete změnit v nastavení vašeho prohlížeče.


------ -DOPRAVA PO ČR-

-----   DPD, Česká pošta

------od 2000 Kč - zdarma

- -------VÝDEJNÍ MÍSTA-

-----    Uloženka, Pošta

-----od 1500 Kč - zdarma

 

¨

 


Úvod »PŘIROZENĚ BEZLEPKOVÁ » Čiroková mouka jemná premium 500 g


        

Čiroková mouka jemná premium 500 g

 

Číslo produktu: 44415
Nákupem získáte 2 body
Vaše cena bez DPH : 66 Kč
Vaše cena s DPH (12 %):
74 Kč

do košíku:
  ks  

Čiroková mouka

čerstvě mletá na kamenném mlýně

z přirozeně bezlepkové suroviny z ekologického zemědělství

Čerstvě umletá čiroková mouka je vyrobena tradičními postupy prostřednictvím mlýnských kamenů, technologií ověřenou našimi předky několik tisíciletí.

Mezi otáčejícími se kameny si zrno uchová obsah cenných enzymů důležitých pro trávení a vstřebávání živin. Vláknina takto umleté mouky má podobu jemných granulek, což je pro trávení přirozenější narozdíl od mouky zpracované na průmyslovém /válcovém/ mlýnu, který vlákninu pomele do ostrého jehličkového tvaru, ne příliš vhodného pro střevní stěnu.

Tato čerstvě umletá mouka tradičními postupy pěkně voní, výborně chutná a jsou v ní uchovány veškeré výživné látky

Čirok patří mezi přirozeně bezlepkové obilniny pěstované odpradávna, jeho historie sahá až do starého Egypta. Dnes je rozšířen na všech pěti kontinentech, přičemž nejlépe se mu daří v Americe a v Africe. Z nutričního hlediska je ceněn pro svůj vysoký podíl bílkovin, aminokyselin a jako zdroj kvalitních sacharidů. V USA se mu přezdívá pšenice celiaků.

 

Země původu: Itálie / Česká republika

Složení:  mletý čirok loupaný z ekologického zemědělství

Výživové údaje na 100 g
Energetická hodnota 1516 kJ / 358 kcal
Tuky 3,1 g
z toho nasycené mastné kyseliny 2,7 g
Sacharidy 70 g
z toho cukry 2,5 g
Bílkoviny 10 g
Sůl 0,4 g

 

Příprava

K přípravě bezlepkového pečiva.
V jakémkoliv receptu (chleba, buchta, ...) je možné nahradit až 60 % běžné mouky moukou z čiroku.

Recepty

  • Čirokový čokoládový koláč s bonbónky Marshmallows

    Tenhle koláč je inspirován Amerikou a jejími bonbónky Marshmallows, které si tamní občané dokážou opékat i na grilu.

    Čirokový čokoládový koláč

    Postup:
    Troubu si předehřejeme na 160 °C. V misce si smícháme mouky s jedlou sodou. Zakysanou smetanu vyšleháme s cukrem a vejcem mixérem do kompaktní pěny, vsypeme mouky se sodou opatrně promícháme. Nakonec opatrně vmícháme nasekanou čokoládu a bonbóny. Těsto vlijeme do pečící nádoby vystlané pečícím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě cca 25 minut (nebo až je špejle zapíchnutá do středu těsta po vytažení suchá).

    Pečící nádobu s koláčem necháme chvilku zchladnout na mřížce, pak opatrně koláč s papírem vyjmeme a položíme na mřížku, aby úplně zchladnul. Zatím si v necháme v hrnečku na sporáku rozpustit máslo. Za stálého míchání vsypeme cukr a kakao necháme rozpustit a přidáme dvě lžíce horké vody. Vzniklou polevu rozetřeme na zchladlý koláč a necháme v chladnu ztuhnout. Krájíme na kostičky...

  • Těsto do pečící nádoby cca 20×25 cm:
    150 g čirokové mouky 75 g hladká + 75 g polohrubá
    120 g moučkového cukru
    1 vrchovatá polévková lžíce kvalitního kakaa
    1 kávová lžička jedlé sody
    50 g nasekané hořké čokolády
    hrst nasekaných nebo drobnějších Marshmallows (pěnové růžové a bílé bonbóny)
    250 ml zakysané smetany
    1 vejce

    Poleva:
    50 g másla
    80 g cukru moučka
    2 polévkové lžíce kakaa
    2 lžíce horké vody

 

  • Medový čirokový koláč

    Tak jednoduchý a tak dobrý koláč, zvládnete za chvilinku i když přijde na odpolední kávu nečekaná návštěva.

    Medový čirokový koláč

    Postup:
    Troubu předehřejeme na 160 °C. Plech si vyložíme pečícím papírem. Vejce vyšleháme mixérem s cukrem a medem, citronovou kůrou a citronovou šťávou do husté pěny. Zlehka přimícháme mouky a vinný kámen. Jako poslední jemně zamícháme 4 lžíce oleje.

    Těsto přelijeme do plechu z pečícím papírem. Pečeme ve vyhřáté troubě cca 20 minut (až je špejle po vytažení ze středu koláče suchá). Po upečení necháme koláč vychladnout na mřížce. Vychladlý ho překlopíme a opatrně sundáme pečící papír. Koláč rozdělíme podélně na polovinu. Jednu polovinu potřeme džemem a druhou opatrně přiklopíme. Koláč pocukrujeme a nakrájíme na malé kostičky.

  • Potřebujeme:
    100 g čirokové polohrubé mouky
    100 g kukuřičné polohrubé mouky
    6 celých vajíček
    80 g krupicového cukru
    80 g medu
    4 polévkové lžíce řepkového oleje
    2 polévkové lžíce vinného kamene (přírodní kypřidlo)
    kůra z celého BIO citronu a 1 polévková lžíce citronové šťávy
    ostřejší džem - malinový, višňový, rybízový
    moučkový cukr na posypání
    plech 20 x 30 cm + pečící papír

 

  • Svačinové čirokové bochánky

    Tmavé, křupavé, bez kynutí, rychlé a skvělé.

    Svačinové čirokové bochánky

    Postup:
    Troubu si předehřejeme na 180 °C. V míse smícháme mouky, pohankovou lámanku, sůl, koření, kypřící prášek a jedlou sodu. Přilijeme celý objem podmáslí a několikrát jemně promícháme vařečkou až se suroviny spojí a vytvoří lepivější těsto.

    Těsto odebíráme navlhčenými dlaněmi, vytvoříme bochánek a plníme do silikonových nebo vymazaných keramických formiček na muffiny nebo do papírových košíčků (alespoň tři v sobě) postavených na plechu. Posypeme kmínem a hrubou solí a pečeme ve vyhřáté troubě cca 25 minut.

    Po upečení sundáme opatrně horké formičky s bochánky z plechu na mřížku. Po chvilce je vyndáme z formiček a necháme je na mřížce vychladnout volně bez formiček.

  • Na 10 kusů potřebujeme:
    100 g hladké čirokové mouky
    50 g polohrubé čirokové mouky
    50 g chia mouky
    100 g kukuřičného škrobu
    350 ml podmáslí
    2 polévkové lžíce pohankové lámanky (nemusí být)
    po jedné kávové lžičce soli, kypřícího prášku, jedlé sody a drceného kmínu
    hrubá sůl a kmín na posypání

 

  • Čirokové indické placky

    Taky milujete exotickou kuchyni a už Vás nebaví jíst jako přílohu rýži? Tak zkuste přikusovat tyhle placky, ony totiž voní dálkou.

    Čirokové indické placky

    Postup:
    V misce smícháme všechny suroviny kromě oleje ve vláčné těsto. Jogurt přidáváme po částech a těsto rukou prohnětáváme až máme kouličku hladkého těsta. Necháme ho v misce chvilku odpočinout cca 5 minut.

    Mezitím si nahřejeme teflonovou pánev. Olejem si potřeme dlaně a z těsta odebíráme kousky, které v mastných rukách tvarujeme do placiček o průměru cca 8 cm. Z této dávky jich bude 6–8.

    Opékáme na suché teflonové pánvi při středním plameni cca 3-5 minut z každé strany. Až mají hnědé puchýřky. Podáváme k indickým, arabským i africkým jídlům z jednoho hrnce. Výborné jsou i k hustým polévkám, např. gulášová, čočková, dýňová s kokosovým mlékem.

  • Potřebujeme:
    200 g hladké čirokové mouky
    150–200 g jogurtu řeckého typu (10 % tuku)
    ½ kávové lžičky prášku do pečiva
    1 kávová lžička římského kmínu
    1 kávová lžička nemletého máku
    1 kávová lžička sušeného koriandru (nemusí být)
    sůl podle chuti
    2 polévkové lžíce olivový nebo sezamový nebo arašídový olej

 

  • Čirokovo-banánové koblížky

    Nejlepší jsou koblížky s pomerančovým nebo ostřejším černorybízovým džemem.... Děti moc nemusí kardamon, ale dospělí jeho specifickou chuť v cukrovince tohoto typu jistě ocení.

    Čirokovo-banánové koblížky

    Postup:
    Celé vejce vyšleháme s cukrem, kořením, citrónovou šťávou do žluté pěny. Přidáme rozmačkaný banán a šleháme další tři minuty. Vznikne krásná nadýchaná hmota, do které přisypeme mouku a prášek do pečiva a opět krátce prošleháme až vznikne řidší těsto.

    V hlubším hrnci si rozpálíme sádlo s olejem, tak aby koblížky mohly plavat. Přidáme na plátky mrkev (tuk se pak tolik nepřepaluje). Pomocí dvou polévkových lžic tvoříme koblížky nebo spíše takové noky a smažíme je z každé strany do zlatova ve vroucím oleji. Osmažené necháme okapat na ubrousku. Zchladlé podle chuti docukrujeme a podáváme samostatně nebo z pikantním džemem.

  • Potřebujeme:
    150 g čirokové mouky hladké nebo 100 g hladké a 50 g polohrubé
    150 g rozmačkaného zralého banánu
    1 celé větší vejce
    2–3 polévkové lžíce cukru
    5 kapek citronové šťávy cca
    ½ kávové lžičky skořice
    1–2 rozdrcené tobolky kardamonu (nemusí být)
    ½ kávové lžičky kypřícího prášku do pečiva bez lepku
    olej + sádlo + plátky mrkve na smažení

 

 
Složení 100% mleté zrno čirok bílý z ekologického zemědělství
 
Skladování v suchu a chladu
 
Původ EU

 
 
   

 

 

 

 

Yzk1YjE4O