Ovesná mouka
Ovesná bezlepková mouka
Na zahuštění polévek, omáček, pudinků apod. lze ji přidat i do chlebového těsta, na přípravu slaných i sladkých těst.
Oves pochází z farem, které mají dlouhou tradici v pěstování této obiloviny v bezlepkové kvalitě
Výživové údaje na 100 g Energetická hodnota 1467 kJ / 348 kcal Tuky 8,4 g z toho nasycené mastné kyseliny 1,3 g Sacharidy 56 g z toho cukry 1,0 g Bílkoviny 12 g Sůl 0 g
Složení: mouka ze zrn ovsa 100%
Země původu: Anglie
Dle čl. 3 odst. 3 Nařízení Komise (ES) č. 41/2009 o složení a označování potravin vhodných pro osoby s nesnášenlivostí lepku, musí být oves obsažený v potravinách pro osoby s nesnášenlivostí lepku speciálně vyroben, připraven a/nebo zpracován tak, aby bylo zamezeno kontaminaci pšenicí, žitem, ječmenem nebo jejich kříženci, přičemž obsah lepku v ovsu nesmí být vyšší než 20 mg/kg.* Nicméně, na základě Oznámení Komise ze dne 13.7.2017 týkající se poskytování informací o látkách nebo produktech vyvolávajících alergie nebo nesnášenlivost, je nově povinnost označovat i bezlepkový druh ovsa ve složení výrobku jako alergen i přes to, že splňuje výše uvedené požadavky. Toto rozhodnutí vzniklo na základě přílohy II Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům, kde je oves uveden, společně s jinými druhy obilovin, jako látka vyvolávajících alergii nebo nesnášenlivost.** *Zdroj: Nařízení Komise (ES) č. 41/2009 ze dne 20. ledna 2009 o složení a označování potravin vhodných pro osoby s nesnášenlivostí lepku [online]. 2009 [cit. 2016-07-11]. ** Zdroj: Oznámení Komise ze dne 13.7.2017 týkající se poskytování informací o látkách nebo produktech vyvolávajících alergie nebo nesnášenlivost, jak je uvedeno v příloze II nařízení (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům [online]. 2017 [cit.2017-11-08].