------ -DOPRAVA PO ČR-
----- DPD, Česká pošta
------od 2000 Kč - zdarma
- -------VÝDEJNÍ MÍSTA-
----- Uloženka, Pošta
-----od 1500 Kč - zdarma
¨
Úvod »ČIROKOVÁ MOUKA» Čiroková mouka hladká 1 kg
Čiroková mouka hladká
Čirok patří mezi přirozeně bezlepkové obilniny pěstované odpradávna, jeho historie sahá až do starého Egypta. Dnes je rozšířen na všech pěti kontinentech, přičemž nejlépe se mu daří v Americe a v Africe. Z nutričního hlediska je ceněn pro svůj vysoký podíl bílkovin, aminokyselin a jako zdroj kvalitních sacharidů. V USA se mu přezdívá pšenice celiaků.
Výživové údaje na 100 g | |
---|---|
Energetická hodnota | 1464 kJ / 345 kcal |
Tuky | 1,9 g |
z toho nasycené mastné kyseliny | 0,3 g |
Sacharidy | 72 g |
z toho cukry | 0 g |
Bílkoviny | 10 g |
Sůl | 0,01 g |
K přípravě bezlepkového pečiva.
V jakémkoliv receptu (chleba, buchta, ...) je možné nahradit až 60 % běžné mouky moukou z čiroku.
Tenhle koláč je inspirován Amerikou a jejími bonbónky Marshmallows, které si tamní občané dokážou opékat i na grilu.
Postup:
Troubu si předehřejeme na 160 °C. V misce si smícháme mouky s jedlou sodou. Zakysanou smetanu vyšleháme s cukrem a vejcem mixérem do kompaktní pěny, vsypeme mouky se sodou opatrně promícháme. Nakonec opatrně vmícháme nasekanou čokoládu a bonbóny. Těsto vlijeme do pečící nádoby vystlané pečícím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě cca 25 minut (nebo až je špejle zapíchnutá do středu těsta po vytažení suchá).
Pečící nádobu s koláčem necháme chvilku zchladnout na mřížce, pak opatrně koláč s papírem vyjmeme a položíme na mřížku, aby úplně zchladnul. Zatím si v necháme v hrnečku na sporáku rozpustit máslo. Za stálého míchání vsypeme cukr a kakao necháme rozpustit a přidáme dvě lžíce horké vody. Vzniklou polevu rozetřeme na zchladlý koláč a necháme v chladnu ztuhnout. Krájíme na kostičky...
Těsto do pečící nádoby cca 20×25 cm:
150 g čirokové mouky 75 g hladká + 75 g polohrubá
120 g moučkového cukru
1 vrchovatá polévková lžíce kvalitního kakaa
1 kávová lžička jedlé sody
50 g nasekané hořké čokolády
hrst nasekaných nebo drobnějších Marshmallows (pěnové růžové a bílé bonbóny)
250 ml zakysané smetany
1 vejce
Poleva:
50 g másla
80 g cukru moučka
2 polévkové lžíce kakaa
2 lžíce horké vody
Tak jednoduchý a tak dobrý koláč, zvládnete za chvilinku i když přijde na odpolední kávu nečekaná návštěva.
Postup:
Troubu předehřejeme na 160 °C. Plech si vyložíme pečícím papírem. Vejce vyšleháme mixérem s cukrem a medem, citronovou kůrou a citronovou šťávou do husté pěny. Zlehka přimícháme mouky a vinný kámen. Jako poslední jemně zamícháme 4 lžíce oleje.
Těsto přelijeme do plechu z pečícím papírem. Pečeme ve vyhřáté troubě cca 20 minut (až je špejle po vytažení ze středu koláče suchá). Po upečení necháme koláč vychladnout na mřížce. Vychladlý ho překlopíme a opatrně sundáme pečící papír. Koláč rozdělíme podélně na polovinu. Jednu polovinu potřeme džemem a druhou opatrně přiklopíme. Koláč pocukrujeme a nakrájíme na malé kostičky.
Potřebujeme:
100 g čirokové polohrubé mouky
100 g kukuřičné polohrubé mouky
6 celých vajíček
80 g krupicového cukru
80 g medu
4 polévkové lžíce řepkového oleje
2 polévkové lžíce vinného kamene (přírodní kypřidlo)
kůra z celého BIO citronu a 1 polévková lžíce citronové šťávy
ostřejší džem - malinový, višňový, rybízový
moučkový cukr na posypání
plech 20 x 30 cm + pečící papír
Tmavé, křupavé, bez kynutí, rychlé a skvělé.
Postup:
Troubu si předehřejeme na 180 °C. V míse smícháme mouky, pohankovou lámanku, sůl, koření, kypřící prášek a jedlou sodu. Přilijeme celý objem podmáslí a několikrát jemně promícháme vařečkou až se suroviny spojí a vytvoří lepivější těsto.
Těsto odebíráme navlhčenými dlaněmi, vytvoříme bochánek a plníme do silikonových nebo vymazaných keramických formiček na muffiny nebo do papírových košíčků (alespoň tři v sobě) postavených na plechu. Posypeme kmínem a hrubou solí a pečeme ve vyhřáté troubě cca 25 minut.
Po upečení sundáme opatrně horké formičky s bochánky z plechu na mřížku. Po chvilce je vyndáme z formiček a necháme je na mřížce vychladnout volně bez formiček.
Na 10 kusů potřebujeme:
100 g hladké čirokové mouky
50 g polohrubé čirokové mouky
50 g chia mouky
100 g kukuřičného škrobu
350 ml podmáslí
2 polévkové lžíce pohankové lámanky (nemusí být)
po jedné kávové lžičce soli, kypřícího prášku, jedlé sody a drceného kmínu
hrubá sůl a kmín na posypání
Taky milujete exotickou kuchyni a už Vás nebaví jíst jako přílohu rýži? Tak zkuste přikusovat tyhle placky, ony totiž voní dálkou.
Postup:
V misce smícháme všechny suroviny kromě oleje ve vláčné těsto. Jogurt přidáváme po částech a těsto rukou prohnětáváme až máme kouličku hladkého těsta. Necháme ho v misce chvilku odpočinout cca 5 minut.
Mezitím si nahřejeme teflonovou pánev. Olejem si potřeme dlaně a z těsta odebíráme kousky, které v mastných rukách tvarujeme do placiček o průměru cca 8 cm. Z této dávky jich bude 6–8.
Opékáme na suché teflonové pánvi při středním plameni cca 3-5 minut z každé strany. Až mají hnědé puchýřky. Podáváme k indickým, arabským i africkým jídlům z jednoho hrnce. Výborné jsou i k hustým polévkám, např. gulášová, čočková, dýňová s kokosovým mlékem.
Potřebujeme:
200 g hladké čirokové mouky
150–200 g jogurtu řeckého typu (10 % tuku)
½ kávové lžičky prášku do pečiva
1 kávová lžička římského kmínu
1 kávová lžička nemletého máku
1 kávová lžička sušeného koriandru (nemusí být)
sůl podle chuti
2 polévkové lžíce olivový nebo sezamový nebo arašídový olej
Nejlepší jsou koblížky s pomerančovým nebo ostřejším černorybízovým džemem.... Děti moc nemusí kardamon, ale dospělí jeho specifickou chuť v cukrovince tohoto typu jistě ocení.
Postup:
Celé vejce vyšleháme s cukrem, kořením, citrónovou šťávou do žluté pěny. Přidáme rozmačkaný banán a šleháme další tři minuty. Vznikne krásná nadýchaná hmota, do které přisypeme mouku a prášek do pečiva a opět krátce prošleháme až vznikne řidší těsto.
V hlubším hrnci si rozpálíme sádlo s olejem, tak aby koblížky mohly plavat. Přidáme na plátky mrkev (tuk se pak tolik nepřepaluje). Pomocí dvou polévkových lžic tvoříme koblížky nebo spíše takové noky a smažíme je z každé strany do zlatova ve vroucím oleji. Osmažené necháme okapat na ubrousku. Zchladlé podle chuti docukrujeme a podáváme samostatně nebo z pikantním džemem.
Potřebujeme:
150 g čirokové mouky hladké nebo 100 g hladké a 50 g polohrubé
150 g rozmačkaného zralého banánu
1 celé větší vejce
2–3 polévkové lžíce cukru
5 kapek citronové šťávy cca
½ kávové lžičky skořice
1–2 rozdrcené tobolky kardamonu (nemusí být)
½ kávové lžičky kypřícího prášku do pečiva bez lepku
olej + sádlo + plátky mrkve na smažení
|
|||||||||||||