------ -DOPRAVA PO ČR-
----- DPD, Česká pošta
------od 2000 Kč - zdarma
- -------VÝDEJNÍ MÍSTA-
----- Uloženka, Pošta
-----od 1500 Kč - zdarma
¨
Úvod »Kaše, vločky»Vločky » Rakytníkové vločky se semínky 100 g
Rakytníkové vločky se semínky 100 g
Rakytník řešetlákový (Hippophae rhamnoides) je jednou z nejstarších bylin, kterou člověk používá k léčení. Záznamy o jejích léčebných účincích vedou až do starého Řecka. Odtud také pochází její název – Hippophae, který v překladu znamená třpytící se kůň. Staří Řekové totiž zaznamenali, že koně pasoucí se v oblasti, kde rostl rakytník, dobře prospívali a jejich srst dostávala lesklý nádech.
Rakytník řešetlákový je trnitý keř se zelenostříbrnými listy, který dorůstá velikosti 1,5 až 2 metry. Pochází z oblastí severovýchodní Asie, jeho původním domovem je Čína, Kavkaz, Mongolsko, Nepál, Indie, ale také Sibiř. V současnosti je rozšířený po celé Evropě.
U nás se rakytník používá většinou jako okrasný keř nebo jako rostlina zpevňující náspy u silnic. Mimořádné léčivé účinky rakytníku byly ještě donedávna přehlíženy.
Výsledky klinických výzkumů, kterým byl rakytník podrobován až v posledních deseti letech, však jasně ukazují, že se jedná o mimořádně cenný přírodní zdroj širokého spektra vitaminů, minerálních a dalších látek s příznivým efektem na lidský organismus.
Vzhledem k tomu, že byl rakytník až donedávna využíván převážně lidovým léčitelstvím v původních oblastech, jsou jeho komplexní léčebné účinky, které nyní objevuje i moderní západní věda, velmi překvapivé.
Lehká, rychlá, zdravá a hlavně křupavá a osvěžující večeře přímo přetékající vitamíny. Podávejte s kousky bílé grilované ryby nebo jen tak s tmavým bezlepkovým toustem.
Postup:
Salát důkladně omyjeme, propláchneme. Listy opatrně usušíme na utěrce nebo v odstředivé sušičce na salát. Postupně ručně natrháme na kousky velikosti sousta. Dáme do mísy.
Na zálivku si smícháme všechny ingredience nejlépe v přesnídávkové skleničce s víčkem. Skleničku zašroubujeme a zálivku protřeme tak dlouho až se všechny součásti spojí.
Salát před podáváním osolíme a opepříme podle chuti rukou promícháme v míse a přelijeme zálivkou. Opatrně nejlépe rukou promícháme lístky se zálivkou a přendáme na talíře. Posypeme zbývajícími rakytníkovými vločkami se semínky a podáváme s rybou, masem či jen s celozrnným bezlepkovým pečivem.
Potřebujeme:
1 kadeřavý salát nebo podle Vaší chuti (ledový apod.)
Na svěží zálivku:
3 polévkové lžíce olivového oleje
1 polévková lžíce rakytníkových vloček
1 polévková lžíce hrubozrnné hořčice
1 polévková lžíce medu
1 polévková lžíce citrónové šťávy
Na posypání:
1 polévková lžíce rakytníkových vloček
sůl, pepř černý čerstvě mletý dle chuti
Úžasně osvěžit a ozdravit, to dokážou rakytníkové vločky se semínkem v tomhle profláknutém a všemi milujícím dezertu. Kyselé křupnutí Vás prostě dostane. Můžete udělat buď veliký a vysoký v dortové formě nebo v porcelánových hrnečkách či mističkám s papírovými košíčky udělat tyhle úžasné jednoporcovky. Pokud vlastníte rakytníkovou marmeládu či želé, dotáhnete tento recept k naprosté dokonalosti a Vaše tělo Vám poděkuje.
Postup:
Sušenky v robotu podrtíme, přidáme rakytníkové vločky a promícháme. Ke směsi přidáme zchladlý rozpuštěný tuk a rukama vytvoříme hroudu sušenkového těsta. Hrnečky vyložíme papírovými košíčky. Do každého dáme trochu těsta a prsty upravíme a upěchujeme dno dortíku (tak 0,5 cm vrtstvu). Hrnečky se sušenkovým základem dáme vychladit do lednice, aby korpus zatuhl.
Troubu vyhřejeme na 150 °C a do spodní části dáme malou nádobu s vodou (tvarožník je lepší péct za přístupu páry). Všechny složky krému do náplně vyšleháme v hladkou hmotu, kterou rozdělíme do hrnečků s košíčky opatrně lžící do výšky asi 0,5 cm pod okraj košíčku (trochu vyběhnou). Opatrně s každým hrnečkem klepneme, aby se krém usadil a netvořily se v něm vzduchové bublinky.
Pečeme ve vyhřáté troubě 30 minut, pak troubu vypneme a necháme tvarožníky "dojít" v ochládající troubě. Po vychladnutí dozdobíme marmeládou a ovocem a necháme vychladit v lednici (to už můžeme hrnečky sundat, protože dortíky pevně drží v papírovém košíčku).
Komu připadá, že je tvarožníčků hodně, může udělat samozřejmě poloviční množství. Myslím si, že jsou tak skvělé, že na podruhé už budete péct z celé dávky.