S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Používáním našich stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookie na vašem počítači / zařízení. Nastavení cookies můžete změnit v nastavení vašeho prohlížeče.


------ -DOPRAVA PO ČR-

-----   DPD, Česká pošta

------od 2000 Kč - zdarma

- -------VÝDEJNÍ MÍSTA-

-----    Uloženka, Pošta

-----od 1500 Kč - zdarma

 

¨

 


OVESNÁ MOUKA

 

Oves je obilí nejbohatší na živiny. Je bohatý na fosfor , železo a vitamín B1. Obsahuje dvakrát více tzv. zdravého tuku tuků než pšenice a více lehce stavitelných proteinů a sacharidů, které se pomalu vstřebávají, a proto dokáže poskytnout tělu zásobu energie na několik hodin.

Existují dva hlavní druhy pluchatý a bezpluchý oves. Z pluchatého se vyrábí zejména ovesné vločky. Protože obsahuje pluchy (slupku), musí se před zpracováním oloupat. Bezpluchý oves se nazývá "evropská rýže" a podobně se také využívá.

Ovesná mouka se přidává do těst z pšeničné mouky pro svou ovesnou chuť, schopnost dělat těsto křehčí a vláčnější a v kuchyni je vhodná pro snížení obsahu lepku. Ovesnou mouku můžete použít také na přípravu slaných i sladkých těst, kaší, k zahuštění polévek a omáček. Lze ji přidat také do chlebového těsta (maximálně cca. 30%), aby došlo k vykynutí.

Oves je přirozeně bezlepková plodina. Některé druhy obsahují minimální množství, jiné mají nulový podíl lepku. Z důvodu kontaminace lepkem při pěstování, mletí, zpracování však není vhodná pro bezlepkovou dietu. Existuji i stále rozšířenjší varianty ovesné mouky a výrobků, které jsou zpracovány v bezepkovm provozu, u takové varianty ovesné mouky je informace vždy uvedena.


OTEyY